Oljen Vi så både brent og wti falle tilbake på uttalelser fra Biden rundt frigjøring av olje fra SPR lagre. Vi så også at sanksjonene ikke var rettet på energisektoren, og uttalelser peker på at flyten av olje og gass fortsetter som normalt. Det man frykter videre er at handel i Russisk olje vil bli utfordrende hvis banker ikke vil fasiliteter handel. Det vi ser i markedet er russisk uralolje, som tilbys markedet med store rabatter, men som ikke finner kjøpere. Rystad Energy peker på at oljen kan handle i $130 om olje og gasseksport blir hindret og Goldman Sachs uttaler seg på $125, hvis det skjer.
AKSJEMARKDET: Gårsdagen startet blodrødt med masse kaos og frykt. Vi så den russiske indeksen ned over 30% og flere av de store selskapene ned over 50% på det verste. Det vi dog så utover ettermiddagen var en kraftig reversering av det meste av kursfall. Tech, volatilitet og vekst var gruppene som leverte best avkastning i går. Value, utbytte etc var de svakeste. Rallyet vi fikk på slutten av dagen i går var nok preget av sanksjonene ikke var så harde som man kunne frykte.
Det kommer meldinger i morgentimene om at Kiev er under angrep. Det har blitt skutt ned et russisk fly og det meldes om rakettangrep mot hovedstaden.
For markedet sin del peker futurene i europa opp rundt 2%, mens futurene i USA svakt i rødt. Vi kommer nok til å se et rally i morgentimene, så får vi se hva som skjer utover dagen. Blir det ikke sterkere reaksjoner fra vesten, vil markedet handle dette markedet videre uten problemer. Vi ser at flyten av kapital i det meget korte risk on bildet er mot vekst.
NHY: UBS hever kursmålet på Hydro til NOK 100. Det er en del frykt at tilbudet av aluminium kan bli strupet inn hvis sanksjoner mot Russland eskalerer. 6% av verdens tilbud av aluminium kommer fra Rusal og USA/Europa stod for 46% av eksporten. Det ventes videre at Kina sin output vil falle 4% år over år. Hvis dette fortsetter vil det understøtte høyere aluminiumspris.
MAKRO/FX
Amerikanske med real turn around torsdag, Børsene endte i positivt terreng etter svak start. Nasdaq best i klassen, opp 3,34 prosent. Renter også tilbake mot oppsiden, 10 åringen på 1,963 prosent. Siste dager utvikling sender inflasjon spiralen tilbake mot oppsiden og den allerede galopperende inflasjon har fått ny næring. USD holder seg mot oppsiden, Indeks på 96,85 og EURUSD på 1,1215. EURUSD handlet 1,1130 nivået i går men åpner dagn noe høyere. I dag slippes tall for slag av brukte boliger og en rekke indekser for ordre og varige ordre.
Gårsdagens tall for trygdesøkende var noe lavere enn ventet. Fed slipper sin Monetary Policy Report.
I Østen følger børsene utviklingen i USA, foruten Hang Seng som faller 0,54 prosent er alle de store indekser høyere. Nikkei er opp 1,66 prosent mens Sydney legger på seg 0,10 prosent. Shanghai er opp 0,48 prosent. Russiske børsen MOEX på 2,058 etter å ha handlet 3,725 tidligere i februar, en halvering av verdiene. YEN noe svakere mot USD, 115,20 mens Yuan holder seg stabil mot oppsiden, 6,3115.
I Unionen innførelse det en rekke tiltak mot Russland, vi får se om Putin besvarer dette. En rekke service og business indekser uten av vi ser dette flytte markedet. ECB sjef Lagarde på talerstolen og det er møte i Eurogroup. Fokus mot utviklingen i øst og den potensielle krise som kan komme i energi og prisingen av denne sektoren. Euroindeks på 112,05. CHF handler 1,0350 mot EUR. GBP på 1,3425 mot USD og 0,8355 mot EUR.
Gull handler 1 918USDo, vi så 1 976USDo tidligere i uken så en viss reversering av risk flow. Sølv på 24,370USDo. Kobber uendret på 4,4840USDp. Aluminium med nytt byks mot oppsiden, 3 522USDt handlet i går, vi åpner noe lavere i dag, 3 420USDt. De myke commodites som hvete, soya og tilsvarende fortsetter å stige i verdi. Inflasjonsspiralen i full blomst.
Krona styrket seg noe gjennom gårsdagen med energiprisene og endringen i risk. Vi tror om ikke Ukraina situasjon eskalerer utover landets grenser og at sanksjoner holder seg på dagens nivåer at det er god mulighet for en styrket NOK. EURNOK handler 10,0425 på morgenkvisten. USDNOK 8,9525. SEKNOK på 0,9425. GBP koster 12,0250. Økonomiske bakteppet her hjemme særs positivt, energipriser forsetter å fylle statskassa, arbeidsmarkedet ganske stramt, så blir økt spenning frem mot rentemøte i mars og om NB holder seg til tidligere prognoser å justerer renten høyere