Oljen handler på $78,28/fat -1,59% siden fredag samme tid og 2,05% siden Oslo Børs stengte. Libya stenger ned omkring 200 000 fpd og oljeprisen stiger rundt 50 cent fra closen, etter en svak siste handelsdag i 2021.
OPEC møtes denne uken, og det ventes at de kommer til å øke med ytterligere 400k fpd. Vi kan heller ikke se noen substansielle grunner til at de ikke skal øke, basert på hvordan de har agert tidligere. Spesielt hvis Libya kutter med 200k fpd, vil vi nok se et OPEC som har en ytterligere grunn til å øke. Vi ser også en oljeprisen som har testet $80/fat, noen som er omtrent der den handlet før vi fikk «the omicron scare». Ingen grunn til at OPEC skal kutte noen produksjon på disse nivåene. Ja, de har satt et «gulv», men det er ikke før man treffer 60 tallet igjen.
Tradingmessig vil vi nok si at vi er i den øvre del av rangen, så bets bør i våre øyne ha en negativ tilt med mindre vi ser et brudd over 80.
STRATEGISK ALLOKERING: Mange vil nok prøve å vurdere hvordan 2022 vil bli, men med så mye usikkerhet som vi har nå (renter, omikron, prising etc) blir det umulig å sitt første handelsdag og preke til folket om hvor vi kommer til å ende. Vår vurdering er en bumpy ride, men et år som ender så vidt positivt. Som sagt vanskelig å calle, men der har dere vår «spådom».
Vi mener at renten i USA skal opp, men det kan virke som markedet allerede har priset dette inn, derfor tror vi at vi rundt denne eventen vil få litt volatilitet, men at markedet ikke kommer til å selges kraftig ned.
Videre mener vi at omikron ikke kommer til å lamme samfunnet, selv om smitten øker. «All» forskning vi har sett peker mot mer smitte, svakere symptomer. De diskuteres mye frem og tilbake rundt om flere land setter inn tiltak, men dette mener vi også kommer til å skape støy, men ikke et krakk.
Vi har derfor mer fokus på det kortsiktige, enn å dra dere med på et «guessing game» med å se for langt inn i glasskulen når det kommer til totalmarkedet. Våre modeller viste oss i desember at Lav Volatilitet og Lav Tradingaktivtet var de sterkeste faktorene. De «beste» aksjene innenfor den kategorien skapte ikke isolert sett den beste avkastningen, men det var tydelig at de aksjene som hadde mest volatilitet og handelsaktivitet score betydelig svakere enn andre faktorer. Den gruppe som isolert sett hadde best avkastning (90 percentilen i gruppen) var selskaper med minst giring. Vi så også at Verdiaksjer score bra, og at Vekstaksjer var den svakeste.
Vi følger derfor denne trenden i Januar og har fokus mot det store selskapene med lav volatilitet. For de som fikk med seg intervjuet av oss i Finansavisen på nyttårsaften var det den samme beskjeden vi hadde der. Vær kjedelig, hold dere til aksjer med lav volatilitet i januar.
Vi legger til at de siste 20 årene, er det ca 50/50 om januar blir positiv eller ikke. Vi ser heller ingen statistisk korrelasjon mellom avkastning i desember og januar. Vårt syn er at januar er usikker å calle, og med den overhengende omikron anbefaler vi å holde seg lett på foten og mot store selskaper.
MAKRO/FX: Råvarer og da spesielt de «myke» har hatt en sterkt sigende kurve under 2021.
Sukker, hvete, mais og ikke minst kaffe har sammen med de fleste andre steget gode 20 prosent og oppover. Kaffe med solide 76,1 prosent. De harde, som aluminium, kobber, nikkel og bly har også solide byks mot oppsiden. Alt dette med på å presse priser på ferdigprodukter høyere og derav et ekstra sterkt kort i den stigende inflasjonen som råder i verdensøkonomien. Spania leverte over 7 prosent ved siste måling. Dette vil være et sterkt moment i diskusjonen rundt rentesettingen i 2022.
Den eskalerende smittesituasjonen vil bli et motstykke. Vi går inn i 2022 med nedstengninger og fulle sykehus som setter samfunn på prøve og regjerende styresmakter må finne løsninger såvel medisinske som økonomiske
USD svekket seg noe under julehelga og åpner året på indeks 95,90 og EURUSD handler 1,1345. I dag slippes flere PMI indekser og det er auksjon i korte rentepapirer
I Østen holder de fleste børsene stengt i dag. Hang Seng tar av 0,76 prosent, mens Seoul opp 0,37 prosent. Evergrande er igjen i spill og vil kunne skape børsuro fremover. Aksjen er stoppet fra handle på Hang Seng i dag. YEN har svekket seg over langhelgen, 115,35 mot USD. EURYEN på 130,85. AUDUSD 0,7250. Yuan mot sterke siden, 6,3560. Ikke siden høst 2017 har vi handlet på disse nivåer, bryter dette nivået må vi se tilbake til starten av 90-tallet for å se Yuan på slike nivåer mot USD.
I Unionen slippes PMI indeks, det er ellers rolig på makrokalenderen. UK holder stengt i dag. Euroindeks noe sterkere, 111,05 mens CHF igjen beveger seg mot sterke siden og omsettes 1,0365 GBP handler 1,3510 mot USD og 0,8395 mot EUR. Det er som i resten av verden, utfordringer rundt smitte preger nyhetsbildet. Inflasjon også stigende og ECB sitt rentesyn blir spennende fremover.
Gull handler 1 825USDo, Sølv på 23,190USDo. Kobber omsettes 4,4555USDp. Aluminium handler 2 795USDt.
PMI indeks slippes også her hjemme mandag. Krona handler midt i siste tids range, EURNOK omsettes 10,0275, mens USDNOK ligger 8,8405. Riskbildet ute stort sett positivt, mens oljeprisen mot oppsiden Det er her hjemme som ute utfordringer for styrende administrasjoner rundt smitte, strøm og fyringspriser. Det er neppe noen snarveier. Inflasjonstall den 10. blir spennende og ikke mist den importert inflasjon vil gi utfordringer. Norges Bank har mange kort i kortstokken frem mot rentemøtet den 20.